Illustraties
 • kinderboek schrijven

Illustraties

Duizend en een illustraties

Illustraties, strips, pentekeningen: ik gebruik het liefst een Rotring pen. 
Tekenen met een inktpennetje en inkt…dat vreet tijd.
Steeds dat pennetje weer in de inkt dopen. En er kan zoveel mis gaan.
Een inktvlek. Een lijntje dat per ongeluk te dik wordt.
En dan moet je weer he-le-maal opnieuw beginnen.
Grrr.


Deze inktpotjes gebruik ik allang niet meer. Hoe gezellig ze ook zijn.
Ze staan wel leuk in mijn kast.

Grijstinten

Ik leef me uit in inktstreepjes en arceringen.
Kleur vind ik eigenlijk niet nodig.
De griezelige, prachtige gravures van Gustave Doré, of oude zwart wit Hollywood films.
Er is zoveel kleur te zien in grijstonen!

Maar soms moet het gewoon echt in kleur.
‘Weten jullie het zeker?’ “Ja, heel zeker.’
Kleurillustraties maak ik met plakkaatverf. Drie lagen verf. Of meer.
Voor de lijntjes gebruik ik een penseel met twee piekhaartjes.

 • kinderboek schrijven

 • beweeg

 • Mijn werk

  Het begint altijd met een omslag, ook al is het verhaal nog niet af. Ik werk de omslagtekening uit in zwart wit, met mijn geliefde Rotring pen, daarna gaat de vormgever ermee aan de slag. Voor Mannetje en de waterschurken, Hoe word ik prinses en Draken spelen niet met Vuur maakte ik een omslag in kleur. Vaak zie ik al de tekening tot in detail voor me: zo moet het worden.

 • Kinderboek - Pannenkoek voor de Koningin

 • pijl1
  Een pannenkoek voor de koningin
  De koningin zoekt een nieuwe paleiskok.’ Kobus Kok meldt zich, maar is niet de enige kandidaat. De kok die het lekkerste gerecht maakt, krijgt de felbegeerde baan. Kobus is van plan van verse visjes een voortreffelijke soep te maken. Het koksmaatje zal de vis voor hem vangen. Maar op de dag van de wedstrijd blijkt de kroon van de koningin verdwenen te zijn. Alle onderdanen moeten helpen zoeken, en Kobus wil graag meehelpen. De koningin heeft echter een ander klusje voor Kobus: iemand moet op Neefje passen. Dat zal toch niet al te lastig zijn? Maar Kobus vergist zich en alles dreigt mis te gaan.

 • Kinderboek - Hoe wordt ik een prinses

 • pijl1
  Hoe word ik Prinses
  Dot wil een prinses worden. Dat moet niet zo moeilijk zijn toch? Maar hoe doe je dat in een huis zonder torentje? En met een zus die beweert dat een prinses geen beroep is, maar iets wat je al bent bij je geboorte? Hoe pak je het aan als je ouders weigeren je ‘prinses Dot’ te noemen? En wat als je hondje niet op zijn fluwelen kussen wil zitten en in plaats daarvan op het tapijt plast?

 • Kinderboek - Een olifant op de Thee

 • pijl1
  Een olifant op de thee
  De prinses zeurt om een hondje. Haar vader heeft nooit tijd om met haar te spelen, en hondjes, die hebben zeeën van tijd. Lakeien ook, maar die zijn saai, durven niets en vinden thee drinken uit een poppenservies een hoop gedoe. Helaas gaat de wens van de prinses niet in vervulling. Een hondje krijgt ze niet, maar tot ieders verbazing wordt er wel een olifant op het paleis bezorgd. Niemand weet daar raad mee, behalve de prinses. Maar het blijft behelpen natuurlijk. Een olifant is nu eenmaal geen hondje.

 • Kinderboek - De IJsfabriek

 • pijl1
  De IJsfabriek
  Andrej Zozokof heeft een droom: een eigen ijsfabriek. En die droom komt uit. Hij maakt het lekkerste ijs van de wereld. Dat vindt hij niet alleen, dat vindt zijn vrouw, dat vinden zijn zonen, dat vindt iedereen. Hoewel…Nee, eentje niet: uitgerekend zijn dochter Mimetje niet. Hoe hij ook zijn best doet, Mimetje gruwelt van ijs. Andrej geeft het op en weet dan een ding heel zeker: wat hem niet lukt, lukt niemand. Dus als op een dag een jonge ijsmaker hem uitdaagt, neemt hij de weddenschap maar al te graag aan.

 • Kinderboek - Draken spelen niet met vuur

 • pijl1
  Draken spelen niet met vuur
  Wanneer de draak Frederick groot genoeg is om op een Eigen Berg te wonen blijkt het vinden van een goede plek nog niet zo eenvoudig. De meeste bergen zijn al bezet. Maar eentje is vrij. Een mooie berg is het, met een prachtig uitzicht: aan de voet van de berg ligt een klein en vredig koninkrijk. Meer kan een draak zich niet wensen. Toch heeft hij er op dag plotseling toch genoeg van. Ook het uitzicht kan hem niet meer bekoren. Hij begint dan ook uit verveling luid en oorverdovend te brullen. Prinses Griseldis meent dat een draak niet voor niets zo hard brult. Hij zal ongelukkig en eenzaam zijn. Ze raakt zo van slag bij deze gedachte dat ze in tranen uitbarst en lange tijd ontroostbaar is. Dat wordt haar broer, de koning, toch wat teveel. Welke huwbare prins kan de prinses weer aan het lachen maken? De verdrietige prinses is echter niet van plan om zich in een opgedrongen huwelijk te storten. Ze neemt dan ook een rigoureus besluit.

 • Kinderboek - Jani Kekke en de blauwe dagdromer

 • pijl1
  Jani Kekke en de blauwe dagdromer
  Mensen in slaap strooien is een heel precies werkje. Jani Kekke is er erg goed in. Maar op een dag schrikt hij zo erg dat hij te veel slaapzand strooit. En nu slaapt de koningin geen acht uur maar honderd jaar! Om deze fout ongedaan te maken heeft Jani Kekke hulp nodig. Tim is een van de weinige mensen die Kekkes kunnen zien. Dat komt door zijn grote talent voor dagdromen. Hij probeert Jani te helpen, zo goed als hij kan. Maar Tim is maar een kind. En bij de koningin kom je zomaar niet.

 • Kinderboek - Mannetje en de waterschurken

 • pijl1
  Mannetje en de waterschurken
  Mannetje wil alles uitproberen: leren vliegen net als de jonge merels, plantjes laten groeien met melk of goudvissen redden uit de sloot. Hij probeert zelfs jongen te krijgen… Gelukkig zijn poes Pietertje en de andere dieren steeds in de buurt! Grappige kleine doordenk-voorleesverhaaltjes, geschreven voor nieuwsgierige kleuters, door Herma Vogel. Met veel illustraties om veel en vaak naar te kijken.

 • kinderboek schrijven

 • Illustraties en
  beeldverhalen

   

  In de maandelijkse beeldverhalen voor het jeugdtijdschrift Okki en het Okki zomer en winterboek kon ik mijn ideeën kwijt. Een winters verhaal over de koningin en haar lakei in Lapland, maakte ik in een snikhete zomerweek. Gaf niets, als ik in een flow zit, vergeet ik alles om me heen. Tja, wie niet?

   

  Illustraties maken voor schoolboeken was een nieuwe uitdaging. Een lantaarnpaal tekenen of een container, een mus, of een schoolklas met knutselende kinderen, dag en nacht tekenen. Maar zo leuk!


 • kinderboek schrijven

 • Luisterboek Audio CD

  Genomineerd voor luisterboekprijs in Duitsland

   

  Een Olifant op de thee verscheen bij uitgeverij Gottmer. Het boek werd daarnaast door uitgeverij Gerstenberg vertaald voor de Duitse markt. De vertaling was van Rolf Erdorf. Ein Elefant fur die Prinzessin verscheen ook als luisterboek. Het werd ingesproken door Nina Kunzendorf, actrice (Tatort)en stond op de shortlist voor de BEO, de Duitse luisterboekprijs.


 • gradient-2

 • kinderboek schrijven

 • foto-blok-5

 • Linda Groeneveld

   

  Schrijven is een beetje puzzelen, eindeloos schuiven, alles weer door elkaar husselen, opnieuw beginnen.
  Tekenen begint met een beeld in mijn hoofd, een schets, afstand nemen, de hond uitlaten en nou ja, de rest volgt vanzelf. Of niet. Dan is er altijd nog een prullenbak of de deleteknop.

   

  linda groeneveld schrijfster kinderboeken

 • Zomaar wat materiaal ..

   

  Ik was ooit net als andere kinderen dol op Nijntje, de boeken van Rie Cramer en droomde weg bij de sfeervolle boekillustraties van Engelse illustratoren. Maar ik was als peuter, ja echt, zeker ook gefascineerd door de gravures van Gustave Doré. Met de spannende platen en griezelige voorstellingen op schoot, staarde ik eindeloos naar de kleine streepjes, arceringen en puntjes. Veel van mijn werk is gemaakt met een inktpen, bij kleur werk ik in gouache, maar ik ontdek ook steeds meer mogelijkheden die de verschillende tekenprogramma’s bieden.

 • kinderboek schrijven

 •  

  Contact met Linda

   

  Heb je vragen? Laat het me weten en stuur een mailtje naar info@lindagroeneveld.com.

 • boek - een pannenkoek voor de koningin

  • kinderboek schrijven